Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 09:56

Μυική κράμπα. Αίτια και αντιμετώπιση Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η εμφάνιση κράμπας είναι συχνότερη σε άτομα της 3ης ηλικίας, σε μη γυμνασμένους και υπέρβαρους ανθρώπους.

Η μυϊκή κράμπα είναι μια ξαφνική, ακούσια, συνεχόμενη μυϊκή συστολή, συνοδευόμενη από έντονο πόνο, που συμβαίνει σε έναν ή περισσότερους μυς του σώματός μας και μας αναγκάζει να διακόψουμε την όποια δραστηριότητα κάνουμε ή ακόμα και τον ύπνο μας. Μια κράμπα μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη αν συμβεί μέσα στο νερό.

Τα αίτια εμφάνισης της κράμπας είναι ποικίλα. Τις περισσότερες φορές έχουν να κάνουν άμεσα με τη λειτουργία του μυός, άλλες φορές με τη διατροφή και άλλοτε εμφανίζονται ως απόρροια ορισμένων παθήσεων. Κοινός παρονομαστής όμως όλων των παραπάνω είναι η ανισορροπία της ποσότητας των υγρών και των ιχνοστοιχείων στον οργανισμό.


Παράγοντες πρόκλησης μυϊκής κράμπας


Ί. Η αφυδάτωση που προκαλείται λόγω της υπεριδρώσεως και της ελλιπούς πρόσληψης των υγρών που χάνονται από τη μυϊκή κόπωση κατά τη διάρκεια εκτέλεσης μιας έντονης άσκησης ή δραστηριότητας.
2. Η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση μυϊκής κράμπας. Η έλλειψη νατρίου, καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου από το σώμα μας επιβαρύνει τη σωστή λειτουργία του κύκλου σύσπασης - χαλάρωσης της μυϊκής ομάδας, γιατί διαταράσσεται η ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νευρικού ελέγχου και αυτό περιγράφεται με τη συνεχόμενη σύσπαση του μυός.
3. Η έκθεση σε χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνει τις ανάγκες του μυϊκού συστήματος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
4. Διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος, όπως στένωση των αρτηριών, είναι αιτία μυϊκών κραμπών κατά την άσκηση.
5. Παθολογικά αίτια, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με τη συχνή εμφάνιση κράμπας είναι:
•σακχαρώδης διαβήτης, 
•διαταραχές θυρεοειδούς, •νεφρική ανεπάρκεια,
•μειωμένα επίπεδα καλίου και μαγνησίου στο αίμα.


Αντιμετώπιση


Η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι άμεση και γρήγορη. Χρειάζεται ψυχραιμία, ιδιαιτέρως όταν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα!
Πρώτον, πρέπει να διατείνετε τον μυ, να τεντώσετε δηλαδή το προσβληθέν μέλος σας προς την αντίθετη της συσπάσεως κατεύθυνση, και ο πόνος σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί.
Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε ήπια μάλαξη για λίγα λεπτά, ώστε να χαλαρώσει ο μυς που έχει υποστεί το «κραμπάρισμα».
Καταναλώστε αρκετή ποσότητα υγρών για να μετριάσετε την αφυδάτωση λόγω της έντονης εφίδρωσης. Η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική ώστε το σώμα σας να προσλαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα ηλεκτρολυτών και ιχνοστοιχείων, ιδιαίτερα όταν οι ασκήσεις γίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ασκήσεις προθέρμανσης, διατάσεις και μάλαξη πριν από την άσκηση προλαμβάνουν την εμφάνιση κράμπας.
Για να αποφύγετε τυχόν νυχτερινές κράμπες, καλό θα ήταν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και λίγο πριν πέσετε για ύπνο να κάνετε κάποιες διατάσεις και να λαμβάνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι θα πρέπει να προσλαμβάνετε τροφές που καλύπτουν τις ανάγκες σας σε ασβέστιο, νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα.
Από φυσιοθεραπευτικής πλευράς σε περιπτώσεις όπου οι κράμπες επιμένουν, προτείνεται βελτίωση της φυσικής κατάστασης του μυϊκού συστήματος μέσα από άσκηση στο νερό, καθώς και με προοδευτικό πρόγραμμα διατάσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Τενοντίτιδα αχιλλείου. Τι είναι, τι την προκαλεί »

Σχόλια (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Αφήστε τα σχόλια σας

  1. Posting comment as a guest.
Rate this post:
Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

Ο ΑΠΣ Μιλτιάδη Μαραθώνος είναι μέλος της ΕΟΤΡΙ (Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου), του ΑΛΣ (Πανελληνίου Συλλόγου Μαραθώνιας και Χειμερινής Κολύμβησης) και της ΕΟΜΟΠ (Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου). Επίσης είναι επίσημο μέλος της ΕΟΣΛΜΑ-Υ (Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων)


Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλτιάδης Μαραθώνος

Λεωφόρος Μαραθώνος 1, 19007 Μαραθώνας

(Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου)