Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 11:30

Η ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λίγα λόγια για ένα μεγάλο σύμβολο……   

Το σύμβολο του Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί το συνδετικό στοιχείο των παλαιών και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και συνιστά την ανανέωση τους που αντλούν τη δύναμη από τους αρχαίους σύμφωνα με τον αναβιωτή τους, Πιερ ντε Κουμπερτέν.. Ωστόσο στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε ακριβώς αυτή η τελετή της Αφής ούτε η διαδικασία με τους λαμπαδηδρόμους  όπως την ξέρουμε σήμερα. Απλώς, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της υπήρχε στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας πάντα αναμμένος ένας βωμός αφιερωμένος στην Εστία με την Ιερή Φλόγα που είχε ανάψει από τις ακτίνες του ήλιου με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου. Η φλόγα αντιπροσώπευε την «προσπάθεια για τη νίκη».

Για τους αρχαίους Έλληνες, η φωτιά αποτελούσε το γενεσιουργό στοιχείο του κόσμου και του πολιτισμού. Η Ολυμπιακή Φλόγα θεωρείται σύμβολο του ανθρώπου και της εφευρετικότητας. Συμβολίζει επίσης «το φως του πνεύματος, τη γνώση και τη ζωή».  Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες η φλόγα πρωτοεμφανίστηκε στο Άμστερνταμ το 1928. Ανάφτηκε επί τόπου και σηματοδότησε την έναρξη των αγώνων στις 28 Ιουλίου. Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932. Στις 20 Ιουλίου 1936 έγινε η πρώτη αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. με 3.331 λαμπαδηδρόμους να την μεταφέρουν στο Βερολίνο, όπου άναψε στον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου την 1η Αυγούστου κι έσβησε με τη λήξη τους στις 16 Αυγούστου.

Έκτοτε, η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται σε κάθε ολυμπιακή χρονιά μέχρι σήμερα.

φλόγα 1

ΠΗΓΗ: https://www.sansimera.gr/articles/1085

 

Συναισθήματα που αξίζει να διαβαστούν και να διαδοθούν….

Από το ξεχωριστό γεγονός της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στην Αρχαία Ολυμπία ας αφουγκραστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα της Πρωθιέρειας ….

«…Λίγο πριν στείλει τις ακτίνες του ο ήλιος για να ανάψει η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, χίλιες εικόνες και συναισθήματα περνούν μπροστά από τα μάτια μου και γεμίζουν την ψυχή μου… Ένας σπουδαίος πολιτισμός που κάποτε γέννησε ιδέες, αξίες, μεγάλους εκφραστές και γεγονότα, πλουτίζει το πέρασμα της ιστορίας και τη διαδρομή της ανθρωπότητας. Το φως της Ολυμπίας στις καρδιές των ανθρώπων σηματοδοτεί τη δημιουργική δύναμη που παράγει πολιτισμό. Η φλόγα, δύναμη της φύσης, σύμβολο της ζωής και πηγή έμπνευσης.
…πόσα συναισθήματα, πόσες μοναδικές στιγμές στον κύκλο των ιερειών που μεταφέρουν από το παρελθόν εικόνες, συμβολισμούς, την έννοια της τέχνης…

«Ιερά σιωπή
Να ηχήσει όλος ο αιθέρας,
η γη, οι θάλασσες και οι πνοές των ανέμων…
Όρη και Τέμπη σιγήστε
Ήχοι και φωνές των πουλιών παύσατε,
Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος,
ο Φωσφόρος Βασιλεύς….»

…περιμένοντας τη στιγμή που θα ηχήσουν αυτά τα λόγια στον ιερό τόπο της Ολυμπίας, με τη δύναμη της ψυχής της ομάδας στην φωνή μου και τη δύναμη της καρδιάς της στο χέρι μου… λίγο πριν την επίκληση στον Απόλλωνα που θα στείλει τις ακτίνες του ήλιου και στο Δία που θα χαρίσει την ειρήνη σε όλους τους λαούς της γης και θα στεφανώσει τους νικητές των αγώνων…»

Ινώ Μενεγάκη

φλόγα 2

ΠΗΓΗ: http://www.visitgreece.gr/el/civilisation/olympic_flame_lighting

 

Επιμέλεια άρθρου:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Τμήμα  Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Α.Π.Σ  Μιλτιάδη Μαραθώνος

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καλοκαιρινές ΕΥΧΕΣ Visit Greece | A 365 Day Destination »

Σχόλια (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Αφήστε τα σχόλια σας

  1. Posting comment as a guest.
Rate this post:
Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

Ο ΑΠΣ Μιλτιάδη Μαραθώνος είναι μέλος της ΕΟΤΡΙ (Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου), του ΑΛΣ (Πανελληνίου Συλλόγου Μαραθώνιας και Χειμερινής Κολύμβησης) και της ΕΟΜΟΠ (Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου). Επίσης είναι επίσημο μέλος της ΕΟΣΛΜΑ-Υ (Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων)


Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλτιάδης Μαραθώνος

Λεωφόρος Μαραθώνος 1, 19007 Μαραθώνας

(Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου)